אופציות בחברה פרטית – מה צריך לדעת ואיך לממש
- דניאל חדש
- 11 במאי 2022
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 16 באוג׳ 2023
"יש לי מניות בוויז!"
היום כבר לא צריך להגיד לאף אחד מה זה אומר, כולם יודעים בכמה נקנתה החברה ומה זה אומר לגבי אלו שקיבלו את האופציות וגם מימשו אותן.
לכן, קיימים מקרים רבים בהן חברות מציעות שכר + אופציות, לעתים השכר מעט נמוך בזכות העתיד המזהיר שנכונו לחברה וכמובן לאופציות.
במאמר הזה תוכלו ללמוד על נושא האופציות ומומלץ לקרוא אותו לפני שאתם חותמים על הסכם העבודה או הסכם אופציות.

מהי אופציה?
קודם נזכיר בקצרה מה היא אופציה. אופציה למעשה היא תעודה המעניקה זכות למי שאוחז בה (במקרה שלנו העובד) לרכוש מניה של החברה (המעסיקה) או חברת קשורה (למשל חברת האם של החברה המעסיקה) במחיר מימוש קבוע ובתנאים שנקבעו מראש.
בד"כ בחברות הזנק מחיר המימוש יהיה נמוך ואפילו אפס שכן קשה להעריך את שוויהן של חברות אלו ומדובר בהערכת הפוטנציאל בלבד בעוד שבחברות גדולות וותיקות המחיר יהיה גבוה יותר שכן קל יותר להעריך את שווי המניה.
היתרון למעסיקים במתן אופציות לעובדים טמון בכך שמדובר באמצעי תגמול שאינו דורש להוציא מזומנים מהחברה. בנוסף יש לתמריץ זה שם סקסי הרבה יותר ממשכורת י"ג למשל. בנוסף, מדובר בתמריץ ארוך טווח שמטרתו לעודד עובדים לתרום כמה שיותר לחברה על מנת להשיא את הרווחים שלה או הפוטנציאל שלה ובכך מחיר המימוש יהיה אטרקטיבי יותר וכדאי יותר לעובד. אם כי נודה על האמת, המקרים שבהם עובדים התעשרו מאופציות הוא לא רב.
הקצאת אופציות מקובלת לא רק בחברות הייטק אלא גם בחברות בתעשיות אחרות פרטיות וציבוריות (כלומר כאלו שמניותיהן נסחרות בשוק ההון).
מה צריך לדעת לפני שחותמים על אופציות בחברה פרטית?
על אופציות חל מיסוי וחשוב להבין איך ומתי זה בא לידי ביטוי
לבדוק אם יש סעיף שמתייחס למצב בו החברה נמכרת או עוברת לידי בעלים חדשים
מה יכול להוריד את השווי של האופציות בעתיד
מה יקרה כאשר תעזבו את החברה או תפוטרו בנסיבות רגילות או חמורות
מתי אפשר יהיה לממש את האופציות
מועדי מימוש האופציות:
כאשר מדברים על מועדי מימוש הכוונה היא למימוש האופציות לאחר שהן שהבשילו. מה שמכונה, תקופת הבשלה (Vesting Period), כלומר תקופה אשר בסיומה ניתן לממש את האופציה, כאשר תקופה זו מוגדרת בזמן או מותנית בקרות אירוע מסוים (הנפקה, אקזיט, סבב השקעה, סיום עבודה ועוד).
מועדי המימוש השכיחים הם:
מימוש בזמן העבודה – מימוש האופציות שהבשילו בזמן שאתם עדין מועסקים בעבודה.
מימוש לאחר סיום יחסי העבודה – בד"כ נהוג לאפשר לעובדים שהתפטרו או פוטרו בנסיבות רגילות לממש את האופציות שהבשילו תוך זמן מסוים ממועד סיום העסקה (למשל 90 יום). חשוב לברר מיד עם סיום העבודה מה התנאים למימוש והמועדים לביצוע השלבים השונים ומה בדיוק צריך לעשות ועל מה לחתום. אם לא תעמדו בכל התנאים והמועדים האופציות שהבשילו עלולות לפקוע.
מימוש לאחר רכישת החברה (למשל בחברת הזנק) – בהתאם לתנאים שנקבעו על ידי החברה.
מימוש בהנפקה – בהתאם לתנאים שנקבעו על ידי החברה.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל נושא האופציות,
דניאל חדש משרד עורכי דין, ההגנה הטובה ביותר בשבילך.
Comments